Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock

21.szazadkiado.hu
Ezzel a 21. Század Kiadó által - 2018-ban - megjelentetett kötettel ezúttal a múltban találtam magam. A szöveget Borbély Judit Bernadett fordította, és nagyszerű munkát végzett. Akár történelmi regénynek is mondhatnám, figyelembe véve a rendkívülien korhű ábrázolást. Az írónő régészetet, antropológiát, művészettörténetet és kreatív írást tanult, így a leírások és a karakterek egyaránt hitelesek.

Imogen Hermes Gowar A hableány és Mrs. Hancock című regénye egészen lebilincselő már első pillantásra is, hiszen keménytáblás kiadásról beszélünk, melyet gyönyörű borító tesz teljessé. A könyv megjelenése egyszerűen csodálatosan kápráztató.

1785 szeptemberében egy este türelmetlen kopogtatás hallatszik Jonah Hancock, a kereskedő ajtaján. Egyik hajóskapitánya toporog a küszöbön, miután eladta Jonah hajóját egy hableányért.
A hír végigsöpör a dokkokon, kávéházakon, szalonokon és bordélyokon, minden áldott lélek Mr. Hancock csodálatos teremtményét akarja látni. A hableány érkezése kizökkenti a kereskedőt a hétköznapok világából, és a legelőkelőbb körökbe kínál számára belépőt. Így ismerkedik meg egy pazar estélyen Angelica Neallel, a neves kurtizánnal, s egyben a legvonzóbb asszonnyal, akit valaha látott… A találkozásuk mindkettőjük életét veszedelmes, új vizekre sodorja. Vajon képesek lesznek-e megküzdeni a sellőknek tulajdonított, pusztító erők hatalmával?
KiraBook
A problémaköröket, csomópontokat ezúttal rendhagyó módon, a Dixit kártyáinak segítségével szeretném felvázolni. 
Négy kártyát választottam ki, melyek a regény egészéhez jól passzolnak, gyakorlatilag megadják a fő vonulatokat.

Elsőként nézzük a sötét erdőben hagyott - feltételezhetően - csecsemőt. Az egyik főszereplő - nevezetesen Mr. Hancock - szeretett felesége meghalt, mikor világra hozta fiukat, Henryt, ki anyjával tartott a halálba. Jonah Hancock sok év elmúltával sem tudja feldolgozni ezt a tragédiát; életét, mindennapjait ijesztően valóságosan kíséri végig az elvesztett kisfiú, kit még - holtan ugyan - karjába vehetett, megölelhetett.

A második képen a színház jelképeit, maszkokat láthatunk. A másik főszereplő, Angelica Neal egy igazi társasági nő, imádja a színházat, a látszatot és a szereplést. Nem is csoda, hiszen ismert, közkedvelt kurtizánnak számít.

Következőként térképet és iránytűt fedezhetünk fel, mely egyértelműen  Jonah Hancock kereskedő és hajótulajdonosra utal.

Végül a címben is megjelenő, és az egész történet alaphelyzetét adó sellő bukkan elő, amint a tengeren utazókat figyeli. 

KiraBook
A történetben a sellő motívuma egészen sajátos módon jelenik meg. Ne gondoljunk itt Arielre, a kis hableányra, ki elragadó, bájos mivoltjával mindannyiunk szívébe belopta magát. Ebben az elbeszélésben mindvégig negatív színben tűnnek fel a hableányok, kinézetüket és tulajdonságaikat tekintve egyaránt. Az írónő azonban a végére nagyon ügyesen átfordítja ezt az érzést.

A fejezetek a két főszereplő szemszögében váltakoznak, ezeket a szálakat klasszul fonja egymásba a szerző. Időnként beszúrt egy-egy olyan részt is, amely egy ismeretlen személy/lény gondolatait közvetíti - néha olyan érzést keltve, mintha meg akarna félemlíteni. Számomra egyértelműen egy sellőé, azonban mindvégig tisztázatlan marad, ki is ő valójában.

Nagyon jó a történet íve: az alaphelyzettől gördülékenyen haladunk előre a sztoriban; jól megfigyelhető a bonyodalom, ahonnan egyre feszültebb légkörben jutunk el a tetőpontig, majd a megoldásig. Kíváncsi voltam a levezető részre, mert a regények egyik gyakori típushibájaként véltem felfedezni a hirtelen - mondhatni összecsapott - lezárást, mely hiányérzetet kelt az olvasóban - jómagam sem kedvelem. A csúcsponton komolyan megijedtem attól, hogy ezt a szuper regényt rossz szájízzel kell befejeznem, de hálát adok az írónőnek, hogy nem így lett. Nagyon-nagyon elegánsan, izgalmasan és egyben frappánsan zárta a történetet.

A könyv mindenképpen felkerült nálam a toplistára.
Nagyon izgalmas, kalandos, hiteles olvasmány. 
"Ha elkezded olvasni, nem tudod letenni" kategória.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@kirabook.hu