Anne Bishop - Holló a hollónak

A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!
moly.hu

Szerző: Anne Bishop
Cím: Holló a hollónak
Eredeti cím: Murder of Crows
Sorozatcím: Mások
Fordította: Bozai Ágota
Kiadó: Twister Media, Budapest, 2018
Oldalszám: 448

Anne Bishop, a New York Times bestseller „fenomenális”* világa, a Mások sorozat második része, amelyben természetfeletti lények és emberek próbálnak együtt élni és egy nő már kezdi megváltoztatni a szabályokat… 
Meggie Corbyn elnyerte a Lakeside-i Udvarban lakó terra indigene lények bizalmát, de csak nehezen jön rá, mit is jelent köztük élni. Alapesetben, ember lévén Meggie alig lehetne más, mint megtűrt préda, de vérpróféta, cassandra sangue képessége teljesen más helyzetet teremt. Két nagyon erős hozzászokást eredményező drog erőszakos cselekményeket váltott ki az emberek és Mások között; mindkét fajból többen meghaltak a közeli városokban. Így amikor Meggie látomásában véres hó és fekete tollak jelennek meg, Simon Wolfgard – a Lakeside-i Udvar alakváltó vezetője – elgondolkodik, vajon vérprófétájuk múltbeli támadást vagy jövőbeni eseményt látott. Ahogy a próféciamondás késztetése egyre gyakrabban gyötri Meggie-t, a baj eléri az Udvart. A Mások és az a maroknyi ember, akik velük laknak, szükségszerűen együttműködik, hogy megállítsák az embert, aki elszántan akarja visszaszerezni az ő vérprófétájukat… és felszámolják a veszélyt, amely mindannyiuk pusztulásával fenyeget.

Miután elolvastam a Mások sorozat első kötetét, nem volt kérdés, hogy azonnal a másodikkal folytatom. 

A hibákat tekintve messzemenőleg jobb, mint az előző rész, azonban még így is bántóan sokszor fordul elő benne.

Várakozással telve kezdtem el olvasni, hiszen nagyon izgalmas volt a Vörös betűkkel is. Mondhatni igazán kellemes csalódás mind a kettő, annak fényében, hogy mindenki orrba szájba ontja magából a vámpíros-farkasos-szerelmes-erotikus-misztikus-stb könyveket. 

Egyébként a szerelmi szálra kíváncsi voltam, mert még a harmadik harmadnál sem lehettem biztos benne, mi lesz Meggie-vel és Simonnal. S mivel a végére sem alakult köztük semmi konkrétum, kissé csalódott voltam. Remélem, hogy a sorozat valamelyik további  részében feloldódik a kettejük között lévő feszültség. Egyébként határozottan jó volt tapasztalni, hogy nincsen benne erotikus jelenet; kivéve talán a vérpróféták önkívületi állapotát.A borító ismét telitalálat! Gyönyörű! Stílusban passzol az első kötethez, nem kérdés, hogy egy sorozat tagjairól van szó. A cím is elfogadható, bár az eredeti (Hollók Gyilkosa) inkább jelöli a témát, eseményeket. Nagyon értelmét sem látom annak, hogy Holló a hollónak, viszont jól hangzik 😊.

Rendkívül örültem, hogy a női főszereplő, Meggie Corbyn határozott fejlődésen ment keresztül. Még nem "teljes értékű" ember, de abszolút jó úton halad. Szerencsére Anne Bishop nem esett bele abba a hibába (melyet tapasztalataim szerint nagyon nehéz elkerülnie manapság egy írónak), hogy az egyik fő karakterből komplett idiótát, elviselhetetlen személyiséget formált. Amint azt a Vörös betűkkel című kötetről írt cikkemben megemlítettem, egyik félelmem volt az, hogy a vérpróféta egy szerencsétlen, teszetosza figura lesz. Jó, hogy nem így történt, és az még inkább, hogy pozitív pályára állította ennek a nehéz sorsú lánynak az életét.
Kiemelnék egy elemet, amely a könyv elején található. Azért teszem, mert az írónő jólesően totál logikusan építette fel ezt a dolgot. Nem feltétlenül észrevehető, vagy annyira különleges, de nekem mégis szemet szúrt.
A kötet alapkonfliktusa a Hollókat ért támadások sorozata. Emiatt indulnak meg az események. Az egyszerű hollóknak és a terra indigene Hollóknak vannak közös tulajdonságaik, mint például az, hogy szeretik a csillogó apró tárgyakat, és felcsipegetik a finom falatokat. Ezt használják az emberek arra, hogy megmérgezzék, autóval elüssék a Hollókat. A könyvben ez részletesebben és roppant gördülékenyen jelenik meg. Nagyon tetszik.Összességében ez a történet is nagyon egyben van, baromira izgalmas, pörgős.
Jó szívvel tudom ajánlani!

Néhány idézet a végére:
Ha a dolgok elfajulnak Talulah Fallsban... és azt hiszem, hogy ez nem "ha", hanem "mikor" kérdése... (...)
Közép-Nyugaton nincs elég ember, aki érdeklődne az emberbaráti ügyei után, hogy ennyire messze kellett utaznia?
A borítóképen szétfröccsent vörös folt volt, ezt elég erős rávezetésnek érezte.

2 megjegyzés:

  1. Az első részt most olvasom, nagyon tetszik. Ezek szerint a folytatásban sem fogok csalódni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amennyiben tetszik az első rész, bizonyosan a második részt is élvezni fogod. :)

      Törlés

@kirabook.hu