Szöveggondozás
Még a rutinos szerzőknek is (legyen szó regény- vagy dolgozatírásról) szükségük van arra, hogy egy független, hozzáértő szakember átolvassa az írásukat, rámutasson tévedéseikre. Fokozottan igaz ez a kezdő írókra, akik tapasztalat hiányában hajlamosak a legáltalánosabb hibákba is belefutni.

Annak, aki szeretne minőségi írást kiadni a kezéből - legyen az blogbejegyzés, cikk, interjú, középiskolai vagy egyetemi/főiskolai beadandó dolgozat, szakdolgozat, regény (kis- és nagyregény), novella, egyéb szöveg - szüksége van az ellenőrzésre.
Mi a szöveggondozás, és hogyan végzem ezt én?
A szót nyugodtan érthetjük szó szerint. A szöveg gondozása. Átnézem az írást, felhívom a figyelmedet a hibákra, javítom a helyesírási, nyelvhelyességi tévedéseket stb. Ez három fázisból áll: lektorálás, korrektúrázás, szerkesztés.

Ideális esetben ez a következőképpen zajlik:
Először a megrendelőlapon felveszed velem a kapcsolatot. A 10000 szót meghaladó szövegek esetében ingyenes próbamunkát végzek.
A szöveg hosszától és típusától függően érdemes stilisztikai lektorálást vagy összegző véleményt kérni, melynek javaslatai alapján az végül gördülékenyebbé, kezelhetővé válik.
Ezután készítem el az első korrektúrát. Miután a javítást elvégezted, megszerkesztem.
Amennyiben igényled, a munka elkészültével, a második korrektúra során egy végső ellenőrzést végzek a szövegen.

Nézzük meg részleteiben is, melyik fázisban mi történik.

lemény/Stilisztikai lektorálás (0,5 Ft/szó)
Átfogó véleményt írok arról, hogy a történet/szöveg működőképes-e. Kiderül, alkalmas-e a szerkesztésre, átlátható és logikus-e a cselekmény, megfelelő-e a dramaturgia, a szövegkohéziós elemek helyükön vannak-e.
Javaslatokat kapsz a fejezetek, címek és szereplők esetleges megváltoztatására. Megtudhatod, illeszkedik-e a történetbe az adott név, helyszín vagy cím. Eléggé kiforrottak-e a karakterek, a fejezetek megfelelő hosszúságúak-e, jó-e a regény tagolása.
A lektorálás során - a szöveg eredeti stílusát és megírásának célját figyelembe véve - a nyelvtani, stilisztikai, szóhasználati és nyelvhelyességi hibákra is felhívom a figyelmedet.

Korrektúra (1Ft/szó)
Ebben a fázisban a helyesírást, nyelvhelyességet, mondatszerkezeteket, elütéseket, szórendet, szóismétlést stb. javítom. Mindezt a Word korrektúra funkciójával teszem, ezért a szöveget is .docx formátumban kérem.

Szerkesztés (1Ft/szó)
Az (olvasó)szerkesztésnél nem a nyelvtani, helyesírási hibákra koncentrálok, hanem a tartalmi javítanivalókra. Egységet formálok a szövegből, feloldom az esetleges tartalmi-logikai ütközéseket. Ahol szükséges, tömörítést, máshol bővítést javasolok, odafigyelek arra, hogy a szöveg koherens maradjon, pontosítom a tényeket. A szöveget feszesebbé, gördülékenyebbé, egységessé teszem.

Második korrektúra (10000 Ft)
A 10000 Ft abban az esetben érvényes, amennyiben az első korrektúrát is én végeztem, más esetben 1 Ft/szó.


A szolgáltatásokat természetesen külön is meg lehet rendelni, azonban, ha teljes szöveggondozást kérsz, 10% kedvezményt kapsz a végösszegből.

Dolgoznál velem? Írj nekem!

A teljes szolgáltatás igénybe vehető regények, cikkek, blogbejegyzések, középiskolai és felsőoktatási beadandó dolgozatok, szakdolgozatok esetében.

Kis- és nagyregények, illetve nagy terjedelmű szövegek esetében (10 000 szó fölött) ingyenes próbamunkát készítek annak érdekében, hogy ne érezd úgy, zsákbamacskát veszel.

Fizetni átutalással tudsz, bankszámlára, vagy PayPal számlára.

Bármilyen kérdésed van, bátran keress meg! Itt találod az elérhetőségeimet, mindegyiken könnyedén megtalálsz!

Mindenképpen olvasd el az ÁSZF tartalmát!

Rólam és a végzettségeimről bővebben a Rólam menüpont alatt olvashatsz.

Emilyvel nagyszerű volt a közös munka. Bármi gondom volt, hozzá bátran fordulhattam. A regényemnél rengeteget segített. Munkája rendkívül alapos, gyors, precíz és megbízható. Olyan hibákra is rámutatott, amit senki más nem vett észre. Amint elkészül a második kötetem, újra igénybe fogom venni Emily szakértelmét!  (Tímea)

Te voltál a legelső, aki használható kritikát tudott írni a könyvemről. Elolvastad az egészet és minden apró részletet elmondtál, ami nem tetszett, és amin jobb lenne, ha változtatnék. Bár még nem javítottam ki a könyvemet, de amikor hozzákezdek, biztosan megnézem, miket írtál róla.   (Ábrahám)

Mindenkinek nagyon szívesen ajánlom ezt az írónőt. Én a lektori próbamunkáját vettem igénybe, és teljes mértékig elégedett voltam vele. Nagyon segítőkész, és tanulságos volt.  (Szilvia)

Egy Facebookos csoportban kerestem béta olvasót posztmodern agymenésemhez. Emily volt az egyik vállalkozó szellemű, és ahogy ígérte, hamar el is olvasta. A bétázás közben jegyzetelt, így konkrét példákat tudott hozni írásbeli erősségeimre és gyengeségeimre. Felhívta a figyelmemet néhány olyan hibákra is, amelyek ugyan aprócskák voltak, mégis fontos volt kijavítani őket, hogy a majdani Olvasó, aki egyszer majd kezébe veszi a könyvemet, egy minden tekintetben kitűnő regényt kapjon. Emily nem csak a véleményét mondta el, hanem bátorított is, ami külön jól esett. Ha megjelenik könyvem, a köszönetnyilvánításban biztosan ott lesz a neve.  (Csaba)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram:: @kirabook.hu