#bookoticum - A jó és a rossz

Ahogy a hétvégi posztomban beharangoztam, induljon hát útjára a #bookoticum


E heti hívócímke a #jóésrossz

Igen, tudom, sablon és közhely. Gondolkodásra késztetett, melynek szükséges következménye az lett, hogy rájöttem valamire, ami eddig nem tűnt fel ennyire hangsúlyozottan. Észrevettétek, hogy gyakorlatilag minden könyv, film, történet, vagy akár maga a (makro)világ, a #jóésrossz örökös harcából áll? Természetesen saját életünkben nem ennyire fekete és fehér a dolog. Mégis, ez egy globális jelenség. Nyilván tudtok mondani számtalan olyan könyvet, filmet, ahol ez áll a középpontban. Kommentben írjátok meg, szerintetek melyik történetben jelenik meg ez nagyon egyértelműen?

Ennek kapcsán szeretnék bemutatni Nektek egy könyvet, mely nagy hatással volt rám. Nem annyira friss az élmény, év elején olvastam, de még mindig gondolkodtat, érzelmeket hoz ki belőlem.A bejegyzés megírása előtt újra fellapoztam, beleolvastam. Imádom a szerző stílusát, fogalmazását. Hat regényt tudhat magáénak, Az autómosó fiú a legutóbbi. Miután az első ötöt is olvastam, nem volt kérdés, hogy erre is azonnal lecsapok.

A könyvet a Könyvműhely.hu oldalán rendeltem meg. Külön köszönet a dedikált példányért.

Lássunk először néhány szokásos dolgot:

Szerző: Steve Hard
Cím: Az autómosó fiú
Műfaj: misztikus thriller
ISBN978-615-00-0726-7
Oldalszám: 286

A szerző honlapja: www.stevehard.tk
Az író Facebookos oldala

Fülszöveg:
Danny Colson frissen szabadult fiatalember. Tíz rácsok mögött töltött esztendő után három dolog motiválja: munkát találni, rálelni egy óvó fedélre, mely alatt álomra hajthatja fejét, s kerülni a rossz társaságot. Meglepetésére első két óhaja azonnal teljesül: ismeretlen férfi siet segítségére és látja el hasznos tanácsokkal. Daniel új élete Las Vegasban viszonylag gyorsan sínre kerül. Néhány hét elteltével különös és egyre hátborzongatóbb dolgok történnek körötte. Úgy tűnik, a fiú olyan képességek birtokában van, melyekkel manipulálhat embereket, s melyekkel sorsokat fordíthat meg. E képességek felkeltik a helyi pénzemberek figyelmét, és ez olyan lavinát indít el, mely nemcsak mások, de Daniel életét is gyökeresen megváltoztatja.

Nem szeretnék spoilert a bejegyzésbe, ezért konkrét eseményekről nem fogok írni, elégedjetek meg a fülszöveggel. 😊
Az biztos, hogy a könyv végére nagyon meg fogtok lepődni. Egyébként a szerzőre jellemző, hogy regényeit hatalmas, előre egyáltalán nem látható csattanóval zárja. 
Tervezem, hogy a későbbiekben többi könyvéről is írok ajánlót. Egytől egyig eredeti történetek, frappáns és humoros megfogalmazással. Tőle ne számíts megszokott fordulatokra, kitalálható befejezésre, sablonos szövegre.

No, most azonban nézzük meg, miért is oly különleges Az autómosó fiú, illetve hogyan kapcsolódik Danny Colson története a #jóésrossz hívócímkéhez.A főszereplő, Daniel, hatalmas jellemfejlődésen megy keresztül. A regény végére nyoma sincs annak a fiúnak, akit szabadulását követően nem sokkal felvett egy titokzatos Chevrolet-s fickó.

(Nagyon nehéz spoilermentesen megfogalmazni ezt a bejegyzést, hiszen a történet rendkívül eseménydús és dinamikus. Gyakorlatilag minden jelenete fenntartja a figyelmet.)

A regény nagyon kínos kérdéseket feszeget. Kínos, de mégis mindenkit foglalkoztat. Van Isten? Létezik a jó? Ha igen, akkor az feltételezi a gonosz létezését is. Ki a jó, és ki a rossz? Miért történik egyesekkel ez, másokkal az? Miért kell meghalnunk? Egy biztos: a regénynek komoly mondanivalója van, amely mindenki számára mást jelent. 

A Daniellel történt események, és fordulat a regény végén annyira meglepett, hogy napokig nem tudtam magamhoz térni. S most, hogy újra elolvastam a Daniel és Barbara közötti kulcsfontosságú végső párbeszédet, libabőrös lettem.Kedvenc idézeteim:
Az elmúlásból sarjadó megállíthatatlan újjászületést tapasztalta mindenfelé. A szüntelen útkeresést a fénybe: talpuk alatt gondozott pázsit zöldellt, apró virágok merészkedtek a szabad ég alá s szegték fel peckesen szirmos kobakjukat, döngicsélő rovarok, tarka pillangók szárnyain kelt útjára a langymeleg szél, a fák óvón bólogatva felügyelték az újrakezdés pompáját, a szárba szökkenés minden mozzanatát - bölcs matuzsálemek, melyek akkor is ott álltak, mikor az árnyékuk menedékében pihenő fiatalok még meg sem születtek.
Ne félj a közelségemtől! Engem keresel. Én vagyok az. Én vagyok az igazi. A többiek pusztán a szépségükkel hódítottak meg.

Daniel Colson történetét mindenkinek ajánlom. Nem mindenkinek, aki... szereti a műfajt, vagy szereti a borzongást, a krimit stb., hanem MINDENKINEK. Ennek oka maga téma. Ha nem vigyázunk, könnyen a gonosz szolgálatába sodródhatunk. Időnként érdemes átgondolni, értékelni és újraszervezni az életünket, a hozzátartozó kapcsolatokkal együtt. Tanuljuk meg helyére tenni, és ott kezelni a dolgokat, ahová tartoznak. Tudd, hogy a saját életedben mi a jó, mi a rossz, és cselekedj ennek megfelelően.
A könyv remek gondolatébresztő hatással bír.

Olvastad már ezt a könyvet? Milyen hatással volt Rád? Mi a véleményed? Kommentben várok minden gondolatot!

A #jóésrossz témakörben holnap a karakterekről lesz szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram:: @kirabook.hu