Laura Marshall - Ismerősnek jelölt

KiraBook
Novemberben a 21. Század Kiadótól három könyvet kaptam, melyek közül elsőként Laura Marshall Ismerősnek jelölt című munkájával kezdtem az olvasást, eredetei címén Friend Request. A kötetet 2018-ban adta ki a kiadó Alföldi Zsófia fordításával. A fülszöveg alapján egy nagyon izgalmas, 334 oldalas történetbe vágtam bele:
Kívántad ​már, hogy bárcsak megváltoztathatnád a múltad? 

Maria ismerősnek jelölt a Facebookon. 
Csakhogy Maria több mint huszonöt éve halott. 
Vagy mégsem? 
Louise a negyvenes éveiben járó elvált anya, egyedül neveli négyéves fiát, és belsőépítészként a saját vállalkozását vezeti. Az egyedülálló szülők elfoglalt, küzdelmes életét éli. Egy napon szívdermesztő e-mailt kap. Maria, a volt osztálytársa ismerősnek jelölte a Facebookon. Csakhogy Maria több mint huszonöt éve halott. Vagy mégsem?
Az 1989-es végzős középiskolás évfolyam osztálytalálkozóra készül, így Louise felveszi a kapcsolatot a volt osztálytársaival, hogy kiderítse, őket is bejelölte-e Maria… A múlt hirtelen nagyon is valóságossá válik, újra felszínre kerülnek a régi titkok, hazugságok, féltékenységek és elfeledett sérelmek. De vajon megjelenik-e Maria az osztálytalálkozón? Megoldódik-e a több évtizedes rejtély? 

KiraBook
Instagram oldalamon ezzel a véleménnyel illettem a könyvet:
[…] azon túl, hogy elképesztően izgalmas, számos, napjainkban rendkívül aktuális problémára és veszélyre hívja fel a figyelmet.
S nem éppen véletlenül.

A könyv alaptémája már eleve a jelenre szabott, hiszen a Facebook végigkíséri a sztorit ezzel reális párhuzamot alkotva a valódi világgal. A történetben ugyan nem ez éleződik ki leginkább, mégis nagyszerűen érzékelhetjük a különböző Facebook-felhasználók csoportjait, a végleteket is beleértve. A főszereplő az, aki gyakorlatilag nem használja a közösségi platformot, csupán időközönként, és akkor sem aktív. Egy másik szereplő, Sophie - ki mellékszereplő ugyan, de jelenléte rendkívül meghatározó - viszont tipikusan az a nő, kire azt mondhatjuk "a Facebookon éli az életét". Vagyis mindent kiposztol, és olyan képet mutat az életéről, amilyennek láttatni szeretné a nagyközönséggel. Számolja a kedveléseket, minden hozzászólásra külön is reagál, a legapróbb eseményeket is szenzációként tálalja "barátainak", miközben egyszerű lakásban, egyszerű munkából él. 
KiraBook

Másik ilyen jellemzően megfigyelhető modern kori probléma: hogyan marad magára egy anya a kétéves gyermekével, mert a férje elhagyja egy másik nőért. Ezt a vonalat mondhatnánk sablonosnak is, azonban a végkifejlet eloszlatja velünk a közhelyesség érzetét.

A téma origója az iskolai bántalmazás és kirekesztés a diákok között. Hogyan éli meg egy fiatal, középiskolás lány a népszerűtlenséget, miközben az elithez akar tartozni, s mikor lehetősége van rá, meddig megy el a célja érdekében? Képes-e feldolgozni valaha azt az apró mozdulatot, azt a döntést, mellyel annyi ember életét változtatta meg és tette tönkre?

KiraBook
A történet helyszínét, szereplőit és eseményeit tekintve is hiteles, hiszen akár meg is történhetne az eset. 
Sarkalatos elem a főszereplő karakterének megformálása. Tapasztalatom szerint  az ő megszerettetése és elfogadtatása a legnehezebb az író számára. Louise is pengeélen táncolt e tekintetben, azonban a szerző szerencsére megmentette az idegesítő némberként való beskatulyázástól.

A végkifejlet és a háttérben meghúzódó mozgatóerők sokáig nem kerülnek napvilágra. Egészen a tetőpontig nem lehet tudni, hogy Maria él-e, vagy meghalt. Több szereplőnek is funkciója a homály fenntartása, azonban egyiket sem érezhetjük fölöslegesnek.

A szöveg egyes szám első személyben íródott, jelen időben. A múlt eseményeiről múlt időben olvashatunk, ugyancsak egyes szám első személyben. Érdekesen jól működik ez a felosztás egy ilyen szerkezetű regényben. A fordítás, lektorálás megfelelő, a szöveg gördülékeny, könnyen olvasható.

A thriller műfaját kedvelők bátran vegyék kezükbe, és olvassák el!

1 megjegyzés:

@kirabook.hu