Anne Bishop - Vörös betűkkel

A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

moly.hu
Szerző: Anne Bishop
Cím: Vörös betűkkel
Eredeti cím: Written in Red
Fordította: Bozai Ágota
Kiadó: Twister Media, Budapest, 2016
Oldalszám: 512


Van egy "elolvasandó" listám, amire mindig felírom azoknak a könyveknek a címét, melyeket ilyen vagy olyan okból szeretnék elolvasni. Anne Bishop Vörös betűkkel című regénye is egy ezek közül. Igaz, hogy nem ajánlásra álltam neki, és nem is néztem előzőleg utána, milyen kritikákat kapott, mégsem bántam meg.

Ugyan a szövegben elég nagy számban fordulnak elő hibák - szóismétlés, betűtévesztés, vesszőhiba illetve helyenként a nyelvhelyességgel is van gond -, nyilván ez a magyar kiadásra korlátozódik. 

Leszögezném, hogy szeretem az Alkonyat történetet, és semmiféle párhuzamot nem szándékozom vonni a két sztori között. Viszont! Az Alkonyat két fő karakterét egyenesen ki nem állhatom. Amikor a Vörös betűkkel című regényt elkezdtem olvasni, az volt a félelmem, hogy Meggie Corbyn ugyanolyan szerencsétlen idióta lesz, mint Bella Swan. (Istenem, ez is megérne egy bejegyzést. 😃) Hála a Jóistennek és Anne Bishop írónőnek, nem így lett.

A másik út végén, melyen elindultak gondolataim, az a kérdés várt rám, vajon hogyan képes ez a történet a vámpírokról és farkasokról még egy bőrt lehúzni; lehet-e ezt még tovább csűrni csavarni? Megtudtam, lehet.

KiraBook

Nézzük részleteiben, mi a véleményem erről a kötetről.

A borító gyönyörű, a cím passzol a témához, vagyis első ránézésre, formailag tökéletes.

A kezdés nagyon izgalmas, nem tudni, hogy a lány miért menekül, ki vagy kik üldözik, egyáltalán hova tart. Az is később derül ki, hogy a főszereplő, Meggie Corbyn vérpróféta, vagyis, ha metszést ejt saját bőrén, látomása van, ami általában jövőbeli eseményhez kapcsolódik. Erős késztetést érez, hogy a pengével megsebezze saját magát, mert a fájdalom ellenére számára ez megkönnyebbülést hoz, feszültséget old. Cassandra sangue lévén egy külön emberfajtához tartozik.

Ahogyan olvastam a könyvet, egyre inkább az önvagdosás jelensége bontakozott ki előttem. Az írónő azzal az egy, de mindenképpen jól eltalált motívummal különbözteti meg az önvagdosást a vérpróféta metszésétől, hogy ez utóbbi esetben a lány látja a jövőt.


moly.hu

Jó volt azt tapasztalni, hogy nem kizárólagosan a megszokott lényekkel találkozunk a történetben, mint a vámpír és a farkas, hanem megjelennek az egyéb, akár mitikus állatoknak is nevezhető fajok: medve, holló, sőt prérifarkas és még pónik is. Nagyon tetszett, hogy ezek a teremtmények állat alakjukban tényleg úgy viselkednek, mint azok, melyeket mi is ismerünk; szaglásznak, nyalogatják a sebeket, játszanak a hóban.

A hátborzongatóan telitalálat szereplők pedig az Elementálisok. Félelmetesen jól megjeleníti őket az írónő. 

Engem teljesen megfogott a történet. Egészen új szerepbe helyezte a fantasy-világot és szereplőit. Mindemellett segít nem megfeledkezni arról, hogy mi, emberek, mennyire sebezhetőek és gyengék vagyunk a természet erőivel és más fajokkal szemben.


Pinterest

A Vörös betűkkel szerencsénkre egy sorozat első része, így tovább izgulhatunk Meggie-vel, Simonnal és a többi terra indigene lénnyel.


Fekete felhők gyülekeztek; olyanok voltak, mint megannyi nagy fekete szikla, amik bármelyik pillanatban a világra zuhanhatnak. Ahogy ott állt, bőrét valósággal égette a fagy, és a hó egyre sűrűbben esett.
Sam nem lehet senki tulajdona, gondolta Meggie; testében a hidegség forró haraggá változott. Teljes erőből meglökte Asiát, és felkiáltott.- Fuss, Sam!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@kirabook.hu