Isaac Asimov - Alapítvány

Előre figyelmeztetlek, Kedves Olvasó, hogy a bejegyzés cselekményleírást (spoilert) tartalmaz!

Ezen a héten a #bookoticum jegyében a hívócímke a #hajó lesz. Ennek kapcsán ismét egy ajánlóval kezdem, mely rendhagyó módon kapcsolódik a témához.

Az Alapítvány kötetek szerzője Isaac Asimov, aki nem a mai sci-fikhez hasonlatosan tárja elénk jövőképét. Nyilván jó magyarázat erre az, hogy 1920-ban született, és 1992-ben meghalt.
birthdaywishes.expert
Így el is jutottunk addig, hogyan kapcsolódik az Alapítvány (a sorozat első része) a #hajó címkéhez: természetesen űrhajókról van szó.

Szerő: Isaac Asimov
Cím: Alapítvány (Foundation)
Fordította: Baranyi Gyula
Kiadó: Kozmosz Könyvek, második kiadás, 1971
©Isaac Asimov, 1951

A könyv linkje a Moly.hu-n.

Isaac Asimov világhírű science fiction regénytrilógiája – amelynek első kötetét tartja kezében az olvasó – azt kutatja, befolyásolható, irányítható-e a matematikai módszerekkel megjósolt, kiszámított jövő. Összeomlik-e a Galaktikus Birodalom, sikerül-e elhárítani vagy legalább megrövidíteni a zűrzavar éveit? Ezer év izgalmas és döntő fordulatait sűríti történelmi regénnyé az Alapítvány-trilógia, a modern tudományos-fantasztikus irodalom klasszikus alkotása.

moly.hu
A történetet szintén ajánlásra kezdtem el olvasni, és mint eddig még soha, most sem csalódtam az informátoromban. Nem mondom, hogy a 21. században ez egy könnyű olvasmány - főleg, ami a tudományos fantasztikumot illeti -, mégis úgy éreztem, hogy a Star Wars könyvekhez hasonlóan időtlen.

Mindenek felbolygatója, vagyis az események elindítója, Hari Seldon, ki "...Kétségkívül a pszichohistória területén alkotta a legnagyobbat." És valóban, a pszichohistória lesz végig a történet gerince. Mit vizsgál ez a tudomány?

Gaal Dornick, nem matematikai módszerek segtségével úgy határozta meg a pszichohistóriát, mint a matemetika azon ágát, amely az embercsoportoknak az állandó társadalmi és gazdasági ösztönzésekre való reagálását tanulmányozza. (Enciklopedia Galactica)

Mit jelent ez? Matematikai módszerekkel, tulajdonképpen a statisztika segítségével felvázolta az elkövetkezendő 30000 év történéseit, megjelölve benne főbb fordulópontokat, melyeket "válság"-ként definiáltak. 

Seldon figyelmeztet, hogy a Birodalom hanyatlását ugyan nem lehet elkerülni, a 30000 évig tartó borzalmakat azonban lecsökkenthetik 1000 évre. Ennek az évezrednek a történéseit olvashatjuk az Alapítványban.

A pszichohistória okán, nekem a pillangóhatás (elmélet) jutott eszembe. Bár ebben az esetben minimális eltérés sem megengedett az előre megjósoltakhoz képest; mivel egy változás is hatalmas következményekkel járna, a történet irányítói mindvégig igyekeznek tartani az eseményeket a Seldon-tervhez.

A regényben számos politikai és gazdasági elem van, még több bolygóval és lakóikkal. Igazából minden megvan benne, amit elvárunk egy sci-fitől. Érdekes kütyük, bolygóközi utazás, hologram stb.

Talán, ami valamelyest furcsa volt számomra, hogy hiába játszódik a nagyon távoli jövőben, mégis papírt és ceruzát használnak, autókról és szivarokról olvashatunk. 


rejtelyekszigete.com
Néhány nekem tetsző idézet:
Egyszer sem mulasztotta el a percet, amikor a program szerint fölgördültek az acélredőnyök; bámulta a csillagok kemény ragyogását, elmerült az egyik csillagváros valószerűtlen, fátyolos rajzában: akárha egy beláthatatlan szentjánosbogár-felhő dermedt volna hirtelen örök mozdulatlanságba.
Micsoda leplezetlen légvárépítés! Igazán, dr. Fara, ekkora ostobaság már a zsenialitás határát súrolja. Gyarlóbb ész erre képtelen volna.
Mióta követ az előítélet a sajátján kívül más törvényt?
Ne mondja! - gúnyolódott a kapitány. - És még mit ölel át a maga mindent átfogó értelme?

Olvasd el, ha szereted a sci-fit, hiszen Asimov sorozata ebben a műfajban mindenképpen a klasszikus művek közé sorolható. Arra viszont olvasóként fel kell készülni, hogy nem egyszerű olvasmány. Szórakoztat, kikapcsol, ez igaz, az összefüggések és bonyolult logikai kapcsolódások, a nagy időintervallumot felölelő események azonban nagy odafigyelést igényelnek.


Szeretettel ajánlom,
Kira

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@kirabook.hu