Hürrem, Szulejmán ágyasaHürrem, Szulejmán ágyasa
Könyvértékelés

Kiadó: Trivium Kiadó
Eredeti cím: Hürrem, Szulejmán ágyasa
Író: Demet Altınyeleklioğlu
Nyelv: Magyar
Kötésmód: Keménytábla
Oldalszám:368
Méret:155 x 240 mm
ISBN:978-615-5334-21-4A könyv ismertetője

A közkedvelt TV sorozat után végre az Ön kezébe adhatjuk e hiteles történelmi események ihlette, zseniálisan megírt és lebilincselően izgalmas regényt.
Szulejmán, és a szépségéről, intrikáiról hírhedt Hürrem szultána szenvedélyes kapcsolatán keresztül megismerhetjük az Oszmán Birodalom fénykorát és a szultáni hárem birodalomformáló szerepét. Kettejük szerelme mellett bepillantást nyerünk a háremhölgyek, az agák és a nagyvezír hatalmi harcába, és a szultáni család szenvedéllyel, gyűlölettel és cselszövéssel átitatott mindennapjaiba.
A regény egy lány, Alekszandra Anastasia Lisowska történetével kezdődik, akinek a faluját egy éjjel megtámadják a tatárok és őt elrabolják. Elrablója, Tacsam Nojan azonban megkedveli a lányt és a szárnyai alá veszi.  Krími Palotába küldi, ahol a krími kán családja befogadja őt és szárnyai alá  veszik A kán édesanyja Szulejmán szultán palotájába küldi.Miközben elviszik a Szultánhoz az Oszmán Palotába, Alexandra rugdos és sikítozik, majd megfogadja, hogy egy napon ő lesz az Oszmán Birodalom úrnője.
A szultán háremében Alekszandra elképesztő küzdelmeinek lehetünk tanúi, ahogyan fokozatosan megtanulja mit is jelent a szerelem, a hatalom, az álnokság. A háremben több segítőre talál: a tatár lány Merzuka, akit Krímből küldtek vele együtt; a szőke orosz ágyas Ekaterina; a hárem aga Szümbül, akit egy sötét titok kényszerít az együttműködésre; a szultán anya Hafsza szultána, és végül Szulejmán szultán, akit teljesen elbűvöl a kékeszöld szemű, vörös hajú, szókimondó szépség. Új nevét is ő adja, átnevezi Hürremmé, hogy neve tükrözze meleg mosolyát és gyönyörű szemeit.
Ellenségekre is gyorsan szert tesz köztük a szultán kedvenc ágyasa és egyetlen fiának édesanyja Gülbahar, illetve a szultán legfőbb bizalmasa, Ibrahim személyében.
A sorozat török nézői szerint ezt a lélegzetelállító könyvet egyetlen rajongónak sem szabad kihagynia, hiszen a sorozatból kimaradt titkokra is fény derül.
Ismerjük meg hát így is ezt a történetet!

Értékelés

A könyv formai megjelenése
Nálam mindenképpen pozitív a kelménytáblás kötés! Nagyon szép a borító is, látszik rajta, hogy igényes munka. A könyv mérete sem megszokott, valamivel nagyobb, mint az átlag. A könyv lapjainak sarkában, illetve a fejezetek számozásánál díszítés található, amely még inkább emel a kötet színvonalán.


Több alkalommal találkozhatunk nyelvhelyességi illetve helyesírási hibával is, sajnos itt durva hibákra kell gondolnunk. Például egészen a történet elején egy nem-e "szófordulaton" akadt meg a szemem.

Vajon miért kezdtem el olvasni ezt a könyvet?
Mint Magyarországon oly sokan, én is a Szulejmán című tévéfilmsorozat hatására nyúltam a könyv után a könyvesboltban. Lenyűgözött a tévében megjelenített oszmán török világ és a hárem élete. Úgy éreztem muszáj részletesebben is belemélyednem.

Érdemes volt belefogni az olvasásba?
Mindenképpen! Vannak ugyan kifogásolható részek és egyéb dolgok a könyvvel kapcsolatban, mégis úgy érzem, nagyon jól tettem, hogy elolvastam. Rengeteg dolgot megtudhattam a könyvből, amit a filmből nem. A török hivatal címeitől kezdve, finomnak tűnő ételeken át a hárem életéig, rengeteg dologra fény derült.

Szeret, nem szeret
Kezdjük azzal, ami nem tetszett a könyvben, jobban mondva inkább magában a történetben. Először is, a már említett nyelvhelyességi és helyesírási hibák. Azonban még ennél is zavaróbb a sok helyen "furcsa" fordítás. Időnként semmi magyarosítás nincs a szövegben, szinte értelmezhetetlen. Pedig a fordítás gyakorlatának egyik legfőbb eleme a cél nyelvbe való átültetés, jelen esetben a magyarosítás.
A másik, ami zavart, azok az erotikus jelenetek. Persze ez teljesen szubjektív vélemény, de számomra túlságosan naturalisztikusan ábrázolta az írónő ezeket a részeket. Nem gondolnám, hogy a történetnek szüksége lenne efféle "pluszra". Nyilván ez annak idején így lehetett, nem is vonom kétségbe, mégsem hiszem, hogy ennyire bele kellett volna ebbe menni.
Lássuk akkor a pozitív oldalát is! Szerencsére ebből van jó sok! A fent említett néhány dolgot leszámítva, az egész könyvet imádtam! Egyszerűen rajongok ezért a hangulatért, amit a könyv tökéletesen visszaad. A helyszín, a ruhák, az ételek, a személyek... Minden nagyon jól meg van formálva.

A főszereplő
Hürrem fejlődése számomra egy kicsit gyors. Hiányérzetem van vele kapcsolatban. Azt hiszem, hogy részletsebben is ki lehett volna fejteni, vagy hosszabban írni Hürrem életéről, azt megelőzően, hogy haszeki lett. Kicsit úgy tűnik, mintha pikk-pakk azzá vált volna. Egyébiránt, annak ellenére, hogy nem feltétlenül egy pozitív karakter, úgy hiszem, hogy mindenki talál benne valamit, amit magáénak akarna tudni. A céltudatosságát, a törtetését, az akaraterejét, a kitartását, vagy éppen azt, ahogy túl tud lépni bizonyos dolgokon. A széépségéről már nem is beszélve.

A hárem
A háremmel kapcsolatban három dolog járt a fejemben, amikor a könyvet olvastam. Először is az, hogy olyan, mint egy lánykollégium, másodszorra, hogy személy szerint talán néhány hónapig tudtam volna életben maradni egy ilyen veszélyes közegben, végezetül pedig az, hogy csodálatos, érdekes és elvarázsolt.

Oda-vissza
Összességében a könyv nagyon jó! Kalandos, akciós, és nagyon informatív. Tulajdonképpen abszolút megkaptam tőle azt, amiért elkezdtem olvasni.

Olvasd el?
Nagyon tudom ajánlani! Ha érdekel a történelem kalandos, akciós oldala, a cselszövés és intrika, mindenképpen vedd a kezedbe! Az értékelésem, mindent figyelembe véve 5. Az említett hibák miatt nem 5, vagy 5*.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@kirabook.hu