Dean Koontz - Sötét zóna

Jane Hawk-sorozat
1. kötet

Instagram @kirabook.hu

„Meg kellett halnom” – írja búcsúlevelében a sikeres és boldognak tűnő tengerésztiszt, mielőtt megöli magát. Felesége Jane Hawk, az FBI ügynöke, nem érti, mi történhetett, amikor azonban több hasonló, látszólag értelmetlen öngyilkosságról hall, elhatározza, hogy kideríti, mi áll a háttérben. Ami feltárul előtte, minden képzeletet felülmúl, így Jane Hawk lassan úgy érzi: ő az Egyesült Államok legjobban keresett szökevénye. És nem is téved nagyot…


Dean Koontz, a misztikus thriller egyik legismertebb írója a Jane Hawk-sorozattal újra a legnagyobbak közé emelkedett, és sokak szerint felülmúlja régi, klasszikus önmagát is. A sikerlistákon hónapok óta menetelő regény remek kritikákat és magas olvasói értékeléseket kap, több tucat nyelvre lefordították. 
A Sötét zóna a négy részes sorozat első darabja.

Szerző: Dean Koontz
Eredeti cím: The Silent Corner
Sorozat: Jane Hawk-sorozat
Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalszám: 446
Kiadás éve: 2018
Műfaj: misztikus thriller
Fordító: Farkas Veronika

A könyvhöz a Kildara közreműködése útján, a 21. Század Kiadó nagylelkűségével jutottam hozzá. Mielőtt belekezdenék az értékelésbe, szeretettel megköszönöm mindkét csapatnak a segítséget és a rendkívüli rugalmasságot.

moly.hu
Mint misztikus thrillerhez illendő, a borító komor, sejtelmes. Az eseményekre nem, a főszereplőre annál inkább lehet asszociálni a kötet külső megjelenését illetően.

Számomra fontos a cím, és az, hogyan utal előre a történetre, a könyv egyik meghatározó része. Valibilitásáról, minden alkalommal, természetesen az elolvasás után tudok meggyőződni.  Szeretem a témajelölő címeket, mert egyszerű, világos képet ad, utólag is vissza tudok csatolni. A Sötét zóna pont ilyen. Ráadásul, a szerző minden történések előtt felvilágosítja az olvasót arról, mi is a sötét zóna.

Azokról, akik kívül esnek a radar látószögén, és akiket nem lehet a technológia segítségével lenyomozni, ugyanakkor képesek szabadon használni az internetet, azt mondják, hogy sötét zónában vannak.

Ez, az eseményeket megelőző fogalommagyarázat, véletlenül sem tartalmaz spoilert az olvasó számára. Sőt! Az amúgy is izgatott közönség érdeklődését még inkább felcsigázza.

Nem tagadom, nagy reményekkel indultam el a regény olvasásának útján. Miután egymást követően tettem magamévá a szavakat, mondatokat, egyre inkább elmerültem Jane Hawk történetében, akárha kalandjai filmjét nézném.

Instagram @kirabook.hu
A legfőbb karakter, nyilván Jane Hawk, ki férje nem "megszokott körülmények között elkövetett" öngyilkossága után kezd nyomozni. Kisfián, és annak védelmezőin kívül nincs állandó szereplő a könyvben. Ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy Dean Koontz ennyire meg tudta szerettetni főhősét. A fiatal nő nagy erőről, kitartásról tesz tanúbizonyságot, miközben kisfiától távol, próbálja túlélni az igazság felderítését.

Jane a nyomozás során sok embert meghallgat, még többel találkozik, ezzel együtt pedig számos kis történetet olvashatunk, melyeknek közös pontja ő maga. Hihetetlen - de valójában mégsem az -, hogy milyen logikusan gondol egyszerű dolgokra, melyekről elolvasva a szöveget, én is azt mondom: "Ez hogy nem jutott eszembe?"

A cselekmény sodró lendülettel visz magával egyik jelenetből a másikba. A fejezetek egymás után pörögnek, nem lehet elengedni a szálat.

Instagram @kirabook.hu


Jó krimihez méltón, megvan minden különös eseménynek a magyarázata, mindamellett, hogy maga a központi probléma elképesztően izgalmas, érdekes és kreatív. A nyomozáson túl tudományos, orvosi szál is fut a történetben.

Mindezek okán a sztori rendkívül összetett, de teljesen átlátható, élvezhető. A szerző abszolút hitelesen és érthetően adja elő a nyilvánvalóan szakmai dolgokat is.

Dean Koontz nagy igazságokra és az életben is fontos tényezőkre világít rá, hatásosan.


- Bármilyen őszinte is legyen - válaszolta Moshe -, a túl sok együttérzés olyannak is tűnhet, mint a szánalom, amitől a gyász csak még nyomasztóbbá válik.


- Ez egy gyönyörű, rettenetes világ, nem?


... anyagilag jól szituált hobbisták...

A történet végét jól hagyta nyitva az író, az olvasó számára nem kétséges a második kötet elolvasása sem.

Mióta találkoztam Jane Hawk-kal, sokszor érzem azt, bár a sötét zónában élhetnék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@kirabook.hu