Mielőtt blogot indítanál... - Blogos GYIK-ok


Az utóbbi időben többen is megkerestetek blogolással kapcsolatos kérdésekkel. Összegyűjtöttem a leggyakrabban előkerülő dilemmákat.

Érdemes belekezdeni?

Mindenképpen.
A bloggereket nagyon sokféle szempontból csoportosíthatjuk. Az egyik ilyen felosztásban két nagy társaságot különíthetünk el egymástól. Vannak, akik "maguknak" írnak, vagyis nem számít, hányan olvassák az oldalt, saját örömükre, aktív kikapcsolódásként vezetik az internetes naplót. A többiek olyan blogra vágynak, amely sok látogatóval, olvasóval rendelkezik. 
Bármelyik csoportba is tartozol, ha úgy érzed, szeretnél blogot vezetni, mert örömöd leled benne, azonnal kezdj neki! Nincs veszítenivalód. Amennyiben útközben rájössz, ez mégsem a Te világod, bezársz és kész. Egy ilyen felület kezelésével, szerkesztésével mindenképpen csak tanulhatsz.

Milyen időközönként írjak cikket?

Attól függ, mi a célod.
Ha magad szórakoztatására írsz, akkor teszel közzé írást, amikor akarsz.
Amennyiben szeretnél folyamatosan látogatott oldalt, jól teszed, ha rendszeresen jelentetsz meg cikkeket.
Nincs szabály arra, hogy milyen gyakran kell ezt megtenned. A hozzáértő emberek azt mondják, hogy naponta, vagy kétnaponta, akárhánynaponta... Szerintem ebben az esetben nem a gyakoriságnak van jelentősége, hanem a rendszerességnek. Úgy vélem, a heti egy poszt teljesen működőképes. Amikor már van kialakult olvasótáborod, várni fogják az új megjelenéseket, de olyan időközönként, ahogyan azt Tőled megszokhatták.
Ebben az esetben is érvényes az aranyszabály, miszerint "A minőség számít, nem a mennyiség."

Mennyi tartalom legyen rajta, hogy érdemes legyen nyilvánossá tenni?

Ez attól függ, milyen az oldalad felépítése.
Azt szoktam javasolni, hogy minden gombhoz/témához/címkéhez legyen legalább két-három írás. Ez azért lenne fontos, mert ha megosztasz egy bejegyzést pl. Facebookon, és a felhasználó ráklikkel, nagy eséllyel akar majd olvasgatni mást is az oldalon. Elkezd kattintgatni, és ha nem talál tartalmat, kiábrándul, majd valószínűleg vissza sem tér.Egy főtéma legyen? Vagy lehet több is?

Mindegyik jó megoldás lehet, ha releváns tartalommal töltöd fel. 

Mi legyen a téma? Miről írjak?

Magadból indulj ki.
Mindenképpen olyan dolgokról írj, amiben hiteles tudsz lenni. Jómagam imádok olvasni, írni, szöveget gondozni, blogolni stb., de - többek között - nem értek a cukrászathoz, vagyis nem fogok sütéstechnikai, vagy Hogyan kell...-féle cikksorozatokat írni ebben a témában. Meg tudnám oldani, de nem érezném jól magam benne, és sokszoros energiával járna az elkészítése egy-egy bejegyzésnek.
Tehát ne aszerint keress témát, ami nagyon népszerű, hanem az alapján, amiben te jó vagy.

Hány gomb legyen? Hol legyen?

Hadd legyek most közhelyesen sablonos... "A kevesebb néha több." 
Mindenképpen maradjon átlátható az oldal. Semmiképpen nem javaslom azt. hogy az oldal tetején látható navigációban egy sornál több gombod legyen. Használj inkább algombokat, vagy címkefelhőt, esetleg a főmenün kívül az oldalsávban linklistát.
Amit ne felejts le: Főoldal, amely visszanavigál a kezdőoldalra; Kapcsolat, mert nagyon idegesítő, ha nem tudnak elérni az olvasóid; Rólam, vagy valamilyen bemutatkozó oldal, mert a látogatók szeretik tudni, kit olvasnak.

Amennyiben nem találtál választ a benned kavargó és megválaszolatlan kérdésekre, vagy esetleg teljesen más a véleményed, írd meg nekem! Talán tudok segíteni, és én is szívesen tanulnék tőled!

*** Köszönöm, ha megosztod! ***

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@kirabook.hu